Friss topikok

Címkefelhő

Brassó (1218) Csíkszereda (1369) DAB (1197) ebel (2414) Erste Liga (4765) Extraliga (1178) Fehérvár (1646) felkészülés (2246) FTC (1474) khl (2189) légiósok (1678) Miskolc (1510) nhl (4918) nők (1301) playoff (1324) Titánok (1025) u18 (1066) utánpótlás (1281) UTE (1301) válogatott (2232) vb (2414) videó (2120) Összes címke

10 egyesület tud elindulni minden korosztályban

2019.09.12. 10:53: kutyatej73

10 egyesület tud elindulni minden korosztályban

7 komment

Címkék: utánpótlás

A bejegyzés trackback címe:

https://hokikomment.blog.hu/api/trackback/id/tr9015067864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horivan 2019.09.12. 16:06:23

Ezért érdemes bohóckodni: U21 UTE 13-0-ra verte az FTC-Telekomot.
KAPURA LÖVÉSEK: első harmad a szép!!!
(0:30, 4:25, 4:19) 8:74
Kettős emberelőnyben is lő gólt az ellenfél.
De jól mutat "10 egyesület tud elindulni minden korosztályban". Ebből a csapatból hány játékos lesz alkalmas később értelmes hokira? Ami nem megy nem kellene erőltetni, de biztos van az TAO pénz.

horivan 2019.09.12. 16:07:07

Ezért érdemes bohóckodni: U21 UTE 13-0-ra verte az FTC-Telekomot.
KAPURA LÖVÉSEK: első harmad a szép!!!
(0:30, 4:25, 4:19) 8:74
Kettős emberelőnyben is lő gólt az ellenfél.
De jól mutat "10 egyesület tud elindulni minden korosztályban". Ebből a csapatból hány játékos lesz alkalmas később értelmes hokira? Ami nem megy nem kellene erőltetni, de biztos van az TAO pénz.

kerusz 2019.09.12. 18:32:41

@horivan: Biztos sokkal jobb volt, amikor az Okanagan Hockey Academyt verték 13-0-ra, és a TAo pénzeket az osztrák fiatalok fejlesztésére fordítottuk. Majd lesz erősebb is a Fradi, nem értem, miért kell lebaszni őket, hogy hosszú évek után újra merészelnek juniorcsapatot indítani. És igen, a TAO pénz pont erre való, hogy legyen utánpótlás. Szép lenne, ha mindenki belépőként végigverné az erős utánpótlással rendelkező, évek óta minden korcsoportban feltöltött létszámmal rendelkező klubokat, de nem ez a jellemző. Valahol el kell kezdeni.

Egyébként az U21-ben éppen kvalifikáció zajlik, aminek az a célja, hogy a gyengébb és erősebb csapatok külön versenyezzenek, mindenki a neki jobban megfelelő erősségű ellenféllel szemben játszhasson többet.

horivan 2019.09.13. 11:20:10

@kerusz: Ők minek lesznek az utánpótlása? A KHL-es jégtakarítóknak (ahhoz nem elég lányok)? Bíróknak? Olyan távol vannak az Erste Liga szinttől, mint Eric az angolna Phelpstől. És UTE sem svéd elitliga szintjét képviseli.Belőlük is elvétve lesz minőségi jégkorongozó.
Hol védtem az osztrák bajnokságot? (Valószínűleg Okanagan Hockey Academy is bucira verné őket.) Nem tudom U20-ban Divízió hánynak felelne meg a most bemutatott Fradi szint, de nagyon lent lehet, és ezt a szövetség szakmai vezető is tudhatták, amikor megszületett a kiírás.

Ők már nem gyerekek, ez U21. Hova fejlődnek? Itt már kellene lenni egy szakmai minimumnak, ami elvárt egy csapattól, egy hokijátékostól, akit ilyen korban támogat a rendszer / állam. Egy minősítő feladatsor - egyfajta skills ( hockey skills challenge), ha ezt megcsinálja / eléri utána 100%-os támogatás jár, ha csak alacsonyabb szint mondjuk akkor 60%, ha meg gyenge, akkor 0%.
A felszabaduló forrásból lehetne támogatni az amatőr sportot.

Miben fejlődik egy csapat / itt a Fradi, ha korongot csak akkor lát, ha kiszedi a hálóból? Hány másodpercet volt náluk a korong az első harmadban? 0-30-as kapura lövésnél. Az ő szintjük valószínűleg az amatőr bajnokság. Ott is lehet játszani "kvázi felnőttként", ott is lehet fejlődni.
Szakmai blama összeengedni olyan gyerekekkel, akik elvben felnőtt jégkorongozók akarnak lenni.
A másik oldalon az UTE-nak mit jelentett ez a meccs, tuti rosszabb volt, mint egy edzés, vagy házon belüli kétkapuzás. Mit fog jelenteni a többi " TOP" csapatnak?

Ha mindenképpen akarunk vmit, akkor legyen kvalifikáció az elmúlt év 9. helyezettjével, a többiek meg játszanak tornát (1-4, 5-8) külföldi meghívott minőségi csapatokkal addig, ennek több értelme volna.
+ Ha csak 6 -8 csapatni megfelelő játékos van u21-ben. Lehet, hogy annyi sincs. Ne akarjunk rendszerbe tartani többet, mert a színvonal sérül és a játékosok fejlesztése látja kárát.Inkább játsszanak egymás ellen többször, mint a régi időkben. Ladányi generáció is felnőtt valahogy. Már rég a minőségi képzéssel, az elitképzéssel van a difi, nem a tömeggel.

kerusz 2019.09.13. 13:21:44

@horivan: Láttad is a meccset, vagy a statisztikákból osztod az észt? Megnéztél legalább minden statisztikai adatot?

Érdekes, nem emlékszem, hogy háborogtál volna anno ennek a meccsnek a kapcsán

erstebankliga.at/stats-ebysl/spiel?gameId=00269e7a-011e-4247-ba1d-1bbc83039e7e&divisionId=818

pedig a Vasas mai felnőtt keretének jelentős része ott volt - oszt a gyenge ellenfél ellenére is vitték valamire. Szerintem ha megérdeznéd őket, előfordul-e rémálmaikban ez a meccs, mosolyogva hessegetnének el. Mit foglalkoznak vele, túlvannak rajta.

Egyáltalán nem tartom felháborítónak, hogy a Fradi az első adandó alkalommal benevezte a fiataljait a junior bajnokságba is. Az eddig pályára lépett 12 játékosukból csak 1 1999-es és 1 2000-es, 4 elsőéves junior, 6 pedig ifi. Mit kellett volna tenniük, a 6 juniort kirúgni, hogy menj, fiam, úgysem lesz belőled semmi? Egyébként honnan tudod ezt? Gondoltad volna, hogy az a Boros Dániel, aki túlkorosként játszotta végig juniorban a 2017/18-as idényt, első felnőtt meccsét pedig másodéves felnőttként játszotta (addig felnőtt csapat közelébe sem került), a leendő bajnokcsapat első sorába is be fog tudni férni?

Mégis, hogy tudna egy egyesület, amelynek éppen épül felfelé az utánpótlása, és a felső korosztályai lukasak, bekapcsolódni ezeknek a felsőbb korosztályoknak a versenyzésébe, ha nem hagyjuk nekik, hogy benevezzenek?

Biztos, hogy bölcs dolog ezek felett a fiatalok felett pálcát törni?

A Vasasnak és a KMH-nak is hagytuk, hogy egy profinak mondott felnőtt bajnokságban kapjanak sok gólokat egyoldalú meccseken, ráadásul egy egész szezonon át, nem pedig egy kvalifikációs sorozatban, akkor miért ne hagyhatnánk, hogy a Fradi junior is játszhasson?

Biztos, hogy az ellenfelet az a két oda-vissza kvalifikációs meccs fogja szakmailag hazavágni, amit ezek ellen a fiatalok ellen játszanak szeptember elején? Ha igen, akkor valami nagyon nagy baj van.

Nem véletlenül van szétszedve a bajnokság két csoportra egy selejtező után, de hát azért azt a selejtezőt mégiscsak illik lejátszani, és az a pár meccs senkinek nem kellene, hogy fájjon.

Sokkal jobb helyen van az a TAO pénz, ha a Fradi elleni 13-0-s meccsen költik el, mintha elutaznak ezért Innsbruckba, hogy ott nyerjenek 13-4-re egy hasonlóan egyoldalú meccsen.

A korosztályos bajnokságoknak az a sajátossága, hogy sosem lesz állandó a színvonal, mindig lesznek gyenge és erős csapatok, azonos klubon belül is gyenge és erős évfolyamok, a legnagyobb hiba lenne a korosztályos bajnokságokat a korábbi idények azonos korosztályban elért eredményei alapján beosztani. És annál már csak egy nagyobb hiba lenne, ha egy UP-bajnokságban nem engednénk mindenki elindulni.

Tök jól kezeli a rendszer azt, hogy vannak gyengébbek és erősebbek, az erősek és a gyengék a szezon nagy részében nem fognak egymással találkozni, mindenki a képességeihez jobban passzoló ellenfelek ellen fog majd játszani. Gyakorlatilag kétosztályos junior bajnokság lesz idén, szóval megnyugodhatsz. Azt az 1-2 szeptemberi osztályozó meccset a gyengék ellen az erősek majd csak kiheverik lelkileg. A Zöldek fiataljai meg majd fejlődhetnek a mezőny további kevésbé erős csapatai ellen.

horivan 2019.09.13. 16:40:04

@kerusz: Belenéztem. Ne kívánd, hogy végig szenvedjem. www.youtube.com/watch?v=hAj-ve-9XWY&feature=youtu.be
Az én szempontomból ez egy elég szomorú történet, ami rávilágít a TAO torzító hatására. Én a negatív oldalát látom.
Ha nem indult volna a Fradi, nem a Taigetoszra rakták volna őket, hanem a „piacra”. Mivel a hoki egy versenysport lenne, és a magyar piac azért elég nagy a még ebben a korosztályban is, a Fradin kívül még 9 csapat van. Ez többszöröse a szlovén helyeknek. Nincs 180 potenciálisan jó játékos. Nagyon sokaknak az alapképességei hiányoznak. Tehát egy jó játékosnak lenne helye.

Tehát van 6 nem különösebben tehetséges játékos, aki kiöregszik az ifi korosztályból, egy csapat harmada negyede. Felnőtt férfiak.
A szűk környezetükben a városukban van 5 junior csapat, ahol van kb 100 hely. (Leegyszerűsítve védő, csatár együtt)

KMH, MAC Budapest, Pesterzsébeti HC, UTE, Vasas

Budapest körzetében:
50 kilométerre van még 2 csapat további 40 hely.
Ifj. Ocskay Gábor JA, Dunaújvárosi Acélbikák

Mi a TAO rendszernek köszönhető válasz a problémára.
Indít egy csapatot a Fradi, amit csak úgy tud megtenni, hogy feltölti az adott korosztályban versenyképtelen játékosokkal. (Olyanokkal, akik -10 hoznak össze egy meccs alatt.)
Na ezért vernek meg minket mindig a szlovének, és szinte az összes TAO sportágban lejtmenet van. Mert pont a versenyt öli ki rendszerből, azért, hogy valaki mutyizni tudjon.
TAO nélkül lenne KMH, Fradi junior stb? Lenne KMH felnőtt csapat?
Mert mit csinál egy szlovén gyerek, folyamatosan küzdeni kell a helyért, ha kell, neki át kell költöznie Szlovákiába, Csehországba. Neki verseny az élete. U20-ra marad max 2-3 csapatnyi játékos.
Míg nálunk mindenkit bent tartunk. Ez gáz.1-2 lazább év is belefér.

Vasas példád ott sántít, hogy ott egy magyar szinten tehetséges korosztályt fejlesztenek egy kis TAO-val megszórva. (Ez is piacképtelen lenne.)
Fradi lépése számomra, akkor lenne védhető, ha ezek a játékosok (6 junior) tehetségesek lennének, és az Erste Liga kapujában állnának, és a hosszútávú építkezéssel meg akarnák védeni a játékosaikat. De sajnos nem ez a helyzet. Fradi és a hosszútávú építkezés a múltban, mint Makó Jeruzsálemtől…(mikor lesz végre csarnokuk, ott a TAO már 8 éve + FIDESZ hátszél)
Szerinted hány percet fognak ezek a játékosok kapni a nagy csapatban? Megütik valaha a szintet?

Boros Dánieles példád meg ott sántít, hogy ő egy „TOP” utánpótlás műhelyben / MAC-ban „harcolt” a helyéért az elmúlt X évben, és onnan vitte junior edzője tovább a Fradiba. Míg azért, hogy a Fradiba és egyéb futottak még csapatban játsszon vki utánpótlás vonalon, nem kellett harcolni.
„Mégis, hogy tudna egy egyesület, amelynek éppen épül felfelé az utánpótlása, és a felső korosztályai lukasak, bekapcsolódni ezeknek a felsőbb korosztályoknak a versenyzésébe, ha nem hagyjuk nekik, hogy benevezzenek?”
Sajnos a Fradi utóbbi évei nem az utánpótlás nevelése, és fejlesztés sikereiről szóltak. Miért kell egy futottak még utánpótlásműhelynek lyukas korosztállyal U21-ben indulni, miért nem vár még pár évet, mikor van egy olyan korosztálya, ami már 2-3 sort ad? Miért nem fog össze addig egy másik csapattal - mint egy Erste Farm.
„Biztos, hogy bölcs dolog ezek felett a fiatalok felett pálcát törni?”
Nem törtem pálcát felettük, de ők már felnőttek. 19- 20 évesen már elválik, hogy ki a tehetség.Kiben van benne az a lehetőség, hogy felnőtt hokis legyen hosszabb távon.
Meg kell nézni az U18, U16-os eredményeket. Ha tehetség lenne vki U20-ban Budapesten, akkor nem a Fradiban játszana. Sajnos ma ez egy alacsony szint. Jó lenne, ha újra egy nagyszerű műhely lenne. De ehhez jó szakmai háttér kellene hosszabb ideig. Állandóság, stabil intézményi háttér.

Lazlee 2019.09.13. 19:14:29

@horivan: ezt a szakmai minimumot úgy hívják, hogy osztályok. Mivel Magyarországon nincs másodosztályú junior bajnokság, ezért mindenki az egy meglévőben játszik. Majd ha lesz annyi csapat, mint lejjebb, akkor akár még harmadosztály is lehet. Addig marad ez az előselejtezős forma.
(Amin a tavalyi szezonban felnőttben a KMH, Vasas úgy hasalt volna el, hogy nagyon.)
süti beállítások módosítása