Friss topikok

Címkefelhő

Brassó (1217) Csíkszereda (1369) DAB (1197) ebel (2410) Erste Liga (4765) Extraliga (1178) Fehérvár (1641) felkészülés (2246) FTC (1471) khl (2188) légiósok (1676) Miskolc (1506) nhl (4905) nők (1295) playoff (1316) Titánok (1025) u18 (1061) utánpótlás (1279) UTE (1301) válogatott (2222) vb (2371) videó (2120) Összes címke

Nem vihetik el a fiatal jégkorongozókat Székelyföldről

2017.11.28. 16:40: kutyatej73

Nem vihetik el a fiatal jégkorongozókat Székelyföldről

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

Székelyföldön, a Magyarország Kormánya által nyújtott támogatásnak köszönhetően, olyan infrastrukturális fejlesztések indultak el, amelyek lehetővé teszik a jelenlegi csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és felcsíki központok mellett új utánpótlás-nevelő rendszerek beindítását Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen valamint Székelyudvarhelyen.

A székelyföldi jégkorongmozgalom mindig szerves részét képezte a magyar jégkorongéletnek, fejlesztése a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) hosszú távú fejlesztési stratégiájának részét képezi, viszont a folyamatos játékos és edző elvándorlás kritikus helyzetet teremtett a székelyföldi utánpótlás-nevelő egyesületeknél, veszélyeztetve a sportág fenntartható fejlődését.

Alulírottak, az MJSZ és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) képviselői saját érdekkörükben mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan szerződést írjanak alá, amely a következőket tartalmazza:

•Az MJSZ a magyar jégkorongmozgalom fejlődése és kiteljesedése szempontjából fontosnak tartja a székelyföldi jégkorong-utánpótlás integrálását a magyarországi fejlesztési programokba, lehetőséget teremtve ezáltal az utánpótlás-nevelő egyesületek és jégkorongozó gyerekek létszámának növelésére, és a magyar válogatott számára a szelekciós bázis kiterjesztésére.

•Az MJSZ és azSZJA-t működtető MensSana Alapítvány egyetértenek abban, hogy a székelyföldi gyerekek sportolói és szellemi fejlődése érdekében szükség van azokra az infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésekre, valamint a felek közötti szakmai együttműködésre, amelyek biztosítják a gyerekek számára a lehető legjobb felkészülési feltételeket a szülőföldjükön.

•AzSZJA-t működtető MensSana Alapítvány az MJSZ bizottságaiba állandó meghívottat delegál.

•Az U12-es és U14-es korosztályok esetében a 2018/2019-es, az U16-os és U18-es korosztályok esetében pedig a 2019/2020-as idénytől kezdődően az MJSZ szervezésében lebonyolított utánpótlás-bajnokságokba nevezett székelyföldi egyesületek vezetőedzői teljesítik az MJSZ Edzőképzési Programjában rögzített feltételeket.

•Az SZJA által delegált edzők folyamatosan jelen lesznek a korosztályos magyar válogatottak számára szervezett összetartásokon vezetőedzői, segédedzői, kapusedzői vagy vendégedzői minőségben.

•Az összetartásokra mindig meghívást kapnak a székelyföldi korosztályos válogatott legjobb sportolói.

•Az MJSZ nem teszi lehetővé, hogy a székelyföldi egyesületekben, utánpótlás-korosztályokban jégkorongozó fiatalok az általános iskola befejezése előtt (jellemzően a betöltött 15. év alatt) átigazoljanak magyarországi egyesületekhez, illetve hogy a versenyengedélyt ilyen átigazolás esetén megkaphassák.

•Kivétel ez alól, ha az érintett sportoló családjával együtt Magyarországra költözik, családjával együtt életvitelszerűen Magyarországon él, szülei Magyarországon dolgoznak, és ezt kétséget kizáróan bizonyítják.

•Az MJSZ Elnöksége a versenyengedélyt különleges esetben, egyedi szempontok alapján (pl. magyar válogatottban való szereplés) megadhatja.

Csíkszereda, 2017. november 27.

Magyar Jégkorong Szövetség,
Such György elnök                                                                                                                

MensSana Alapítvány,
Tánczos Barna elnök

5 komment

Címkék: Székelyföld MJSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://hokikomment.blog.hu/api/trackback/id/tr6613401483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OliBLOOD 2017.11.28. 16:49:02

Érdekes kezdeményezés. EU-s joggal nem biztos, hogy teljesen kompatibilis. Illetve eddig se egyoldalú volt ez. Nem kényszerrel vitték, menni akart.

KCs 2017.11.28. 17:38:36

@OliBLOOD: Jogi oldalról remélem, a románok nem kezdik el ugyanúgy vegzálni ezeket a magyar kormány által pénzzel kitömött szervezeteket, mint itthon pont a magyar kormány tette például a norvég kormány pénzéből támogatottakkal. Sajnos a magyar politika példája ha ragadós, pont az ott élők szívják meg, de nagyon.

Amúgy teljesen álszent dolog ez a megállapodás is, nyilván a cél, hogy magyar válogatottak legyenek, az meg nem megy úgy, hogy a román bajnokságban játszanak. Ez a helyi megtartóerő dolog nonszensz, aki kicsit is ügyesebb, eljön onnan, ha tud - pláne ha szerződésbe is foglalják ennek az útjait.

Sajnos ez a trend, személyes példa, hogy évekig jártam Szeredába tanítani a Sapientiára, közös képzésre, az volt a sztori lényege, hogy mi, oktatók mentünk. Pont az volt benne a pláne, hogy helyben is elérhető volt jó színvonalú képzés. Megszüntették, most már a diákok jönnek ide. A vasúti közlekedést is építi le a MÁV Erdély felé.

Az ilyen megállapodások, mint ez is, nagyon rossz irányt legitimálnak szerintem.

2017.11.28. 18:07:33

@OliBLOOD: Ezentúl is lehet menni csak lesz egy nevelési díj amit ki kell fizetni.

OliBLOOD 2017.11.28. 18:56:20

@wa1907: A ez szerepel nem pedig az amit te említsez: "Az MJSZ nem teszi lehetővé, hogy a székelyföldi egyesületekben, utánpótlás-korosztályokban jégkorongozó fiatalok az általános iskola befejezése előtt (jellemzően a betöltött 15. év alatt) átigazoljanak magyarországi egyesületekhez, illetve hogy a versenyengedélyt ilyen átigazolás esetén megkaphassák."

Amit te írsz az alapján a MJSZ szedne be pénzt, majd ezt átutalná egy másik szövetség alá tartozó csapatnak. Ez elég furcsán hangzik. Ha nevelési díjról lenne szó, akkor egyszerűen a RJSZ-nek kellene hozni egy szabályt, hogy csak akkor enged el külföldre egy 15 év alatti játékost ha x összeget fizetnek érte.

2017.11.28. 21:05:14

@OliBLOOD: Egyetértek veled de sajnos a valóság az más. Itt aki a legjobban keresztbe tehet az a RJSZ. Szerencsére Ők jelenleg puliszkák. Megelégednek azzal, hogy aki nem kerül be a magyar válogatott közelébe, és érdeklődéi körébe az legyen R. válogatott. 15 év alatt nem is mennek el a gyerekek. Azért kell Székelyföldön bővíteni a jégcsarnokok számát , mert így a csapatok száma is bővül, és ezzel megadódik a lehetőség,hogy akik a jégkorongozni szeretne az könnyebben talál csapatot magának. Természetesen minden gyereknek az álma a Magyar válogatottság. Én úgy látom, hogy az alapkő letétele sikerült, betonerősre sikerült erre lehet építkezni.
süti beállítások módosítása