Friss topikok

Címkefelhő

Brassó (1207) Csíkszereda (1365) DAB (1196) ebel (2399) Erste Liga (4751) Extraliga (1178) Fehérvár (1638) felkészülés (2224) FTC (1462) khl (2185) légiósok (1647) Miskolc (1502) nhl (4875) nők (1273) playoff (1302) Titánok (1025) u18 (1042) utánpótlás (1251) UTE (1300) válogatott (2188) vb (2337) videó (2120) Összes címke

Lehet-e jobb a bajnokság jövőre?

2012.04.23. 22:08: Grumpy

Lehet-e jobb a bajnokság jövőre? 2012.04.23 21:12 Hblog

102 komment

Címkék: liga mol liga ob i. kerey szakmai bizottság

A bejegyzés trackback címe:

https://hokikomment.blog.hu/api/trackback/id/tr764469498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KCs 2012.04.23. 23:04:07

Több szempontból is érdekes ez a cikk. Egyrészt az időzítése elgondolkodtató - vajon milyen érdekek szolgálják ennek a munkaanyagnak a kiszivárogtatását azelőtt, hogy a válaszok megszületnek rá? Nem hiszem, hogy sokat tévedek, ha azt gyanítom, hogy ismételten a zavarkeltés a cél: annak biztosítása, hogy akármilyen döntés is születik, hosszas viták folyjanak a hokiközvéleményben arról, hogy miért nem máshogy lett.
2: A kérdéseknél is fontosabb egy bizottsági döntésnél a döntéshozatali mód. Ősrégi szervezeti politikai eszköz, hogy demokratikusnak látszó kérdéseket teszünk fel, de a döntéshozatali módszert a kedvünkre befolyásoljuk. Ekkor a döntéstől sem kell félni. Nyilván a döntéshozatal módja jelen munkaanyagnak nem tárgya - innentől aligha kérdéses, hogy a felvető(k) erről markáns elképzelésekkel rendelkeznek, amely aligha ellentétes az érdekeikkel.
3: Szintén ősrégi szervezeti politikai eszköz egy bizottság elé annyi kérdés napirendre tűzése, amely eleve lehetetlenné teszi mindnek az alapos átbeszélését. Innentől már pusztán a napirend ügyes meghatározásával elérhető, hogy például a számunkra kevésbé fontos témákon hosszas és parttalan vitával fárasszák ki magukat a tagok, miáltal a végén az időnyomás alatt a számunkra fontos kérdések már gyorsan átvihetők az érdekeink szerint. Ez alapján megnézve a kérdések sorrendjét, jól kirajzolódnak bizonyos háttérszándékok.
Összefoglalva: nagyon ügyes anyag ez, rég látott módon professzionális eszköz bizonyos hatalmi-politikai célok eléréséhez, e tekintetben tanítani való.

Én a ligaelnök felé egyetlen kérdést tennék csak fel: a Mol Liga elnöke milyen alapon lépi túl a hatáskörét és avatkozik bele az illetékes tetületek döntéshozatali fórumainak tematizálása révén az OBI és a játékvezetés kérdéseibe?

Azt gondolom, a korrekt eljárás az lenne, ha a ligaelnök egyetlen kérdést tenne fel nulladik szinten: él-e felé a jelenlevők egyöntetű bizalma? Ha igen, napirendre jöhetnek a kérdések. Ha nem, akkor viszont...

Lazlee 2012.04.23. 23:08:01

I/
a: 50-70
b: 2-3
c-d: folyamatosan. 1 hétnél nagyobb szünetek károsak (a nézőkre :D). aki nem jut rájátszásba, annak vége a szezonnak. jó, értem: az idei rendszer sztem jó volt, vmi hasonlót kéne.
e: nem kell, maximum az alsóházban.

II/
a: van, ha ezzel lehet a hazai bázist szélesíteni.
Szerintem nem lehet szétszedni ennyire. Nagyon fontos mind2. Az egyik egy jó nívójú bajnokság, a másik meg ennek az alappillére. (gonoszkodás: mint a MOL a Volánnak) Külön OBI tabella, de a MOLban szerzett pontok beszámítanak. Semmi bónuszpont meg ilyenek. MOL után jön a rájátszás.

III/
Részt vehet. Legyen is itthon csapata, még ha nem is azonos telephelyen.
Nem szükséges szabályozni az átjárást. A rájátszásban való részvételt viszont szabályozni kell, már sokszor leírtam: adott játékos a számára játszható alapszakasz meccsek 30%án vegyen részt. így akit később igazolnak is hozza ezt a számot. valamint legyen sérültlista; aki arra rákerül 8 napig minimum nem nevezhető semmilyen csapatban. de ezzel is fogy az a meccsszám, amiből a 30%ot teljesíti.
Igen, ifistákat csak korlátozott számban szabad engedni. Juniorokkal bajnokságot lehet nyerni. :)
Kéne vhogy erre felé terelni a csapatokat, csak mondjuk 3 évben belül lesz teszem azt 8-8 csapatnyi junior, ifista?
Kell korlátozni. 3-5 főben. És minden kérdésre igen :)
És újításként én 6db U24-es játékos szerepeltetését is kötelezővé tenném.

IV/
Nem várom el, hogy egy általában csak hobbiból csinált dologért, ha választani kell, ne a pénzesebbet válasszák.
Mélyebben nem is mennék bele.

Lazlee 2012.04.23. 23:17:04

@KCs: úgy gondolod, nem gondolkodott még senki ezeken az elmúlt 1 hónapban? vmint a cikk szerint már régebben megkapták. és vajon szerinted a hátralévő 3-4 hónap nem elég a finomításra? Csak Ligaüléseken lehet erről vitázni? vagy van más kapcsolattartási lehetőség (még ha mondjuk 2 forinttal meg is emelik az árát) :D.

az utolsó felvetésed meg egy demokráciában jogos. de utána kuss ezirányban. (szintén napi politikai példa :D)

egyébként vicces, hogy már előre rettegsz. (szintén ismerős. :D)

vaze 2012.04.23. 23:24:26

@Lazlee: Kcs valami ilyesmit írna önmagának: az ország legerősebb klubjának nyilvánvalóan sérti hatalmi érdekeit, ha a legfontosabb kérdésekre elvi alapon születnek válaszok. Én persze semmi ilyesmit nem állítok, nem tudom, miért káros ezt nyilvánosságra hozni, én nem olvastam olyan kérdést, ami akár csak itt, egy laikus fórumon fel nem merült volna valamilyen formában, az itt született válaszok még teljesen egyértelműen nem befolyásolják azt a véleményt, amit a szakma alakít ki.

KCs 2012.04.23. 23:26:07

@vaze: Amíg a klubok képviselői ülnek a testületben, nem várhatóak elvi alapú döntések. Persze ezt a ligaelnök is jól tudja, de ezzel a mázzal lehet egyfajta állegitimitást adni a döntéseknek.

Lazlee 2012.04.23. 23:32:35

@KCs: igazad van: a Liga elnök már nem klub ember, legyenek a tagok is függetlenek. én pl javasolnálak téged, meg mondjuk engem.
ja, mi se vagyunk azok, hátapicsába...

KCs 2012.04.23. 23:33:44

@Lazlee: A ligaelnök is úgy független, ahogy mi asszem...

jegib 2012.04.23. 23:35:05

Érdekes, semmi olyan nincs benne amit ne lehetne megkérdezni, sőt akár nyilvánosan megválaszolni, ki ki a saját klubérdeke szerint. Más kérdés, hogy lesz e vmi foganatja. Szivesen olvasnám a válaszokat is a blogon, cikk/szakvezető/nap bontásban. Kicsit pezsegne az uborkaszezon :)

vaze 2012.04.23. 23:35:39

@KCs: az elvi döntések meghozatalának legnagyobb gátja az a bizalmatlanság, ami a hsz-eidbol is süt. Ha a klubok többet és őszintébben beszélnének egymással, vagy egyáltalan, komolyabban vennék egymást, akkor mindenki képes lenne rövid távú érdekeivel akár ellentétes döntések meghozatalára is, de ezt te ugyanolyan jól tudod, mint én, ha nem jobban ;)

Lazlee 2012.04.23. 23:36:09

@KCs: akkor meg semmi gond, egy független tagság független elnöke.

egyébként kiváncsi lennék a privát válaszaidra, kb olyan formában, mint én tettem, hátha lehetünk még tagok mégis, mert olyan okosakat írunk

Lazlee 2012.04.23. 23:37:19

mármint úgy privát, hogy ide, hogy te whogy gondolod.

meg mások is, hajrá.

exL:1 2012.04.23. 23:41:48

Persze hogy lehet jobb a bajnokság jövőre,ez a fejlődés útja,az hogy ez hogyan valósítható meg ,na az amit sokan szeretnének de,szerintem kevesen tudnak.Az hogy nem volt balhé,le nemjátszott meccs,zöld asztalnál eldölő 3pont az nem jelenti a színvonal üstökösként való felemelkedését.Fejlődéshez mi kell?Rengeteg dolog,elhivatott klubvezetők,(ezzel nincs probléma)sponzor hegyek,jó edzők,jó csapatok,jól megszervezett bajnokság,reklám, nézők( mert nem lehet felemelő érzés 123néző előtt lenyomni egy MOL meccset)rendszeres tv közvetités(nem árt beiktatni 1-2 show elemet,pl:nem kell milliós fény technikára gondolni,kosár meccsen láttam olyant NBA mintára magyarosan megoldva,hogy 2 reflektor körbepásztáz kezdés előtt a pályán és a leláton,jó kis adrenalin növelő zene mellett,( nem Tabáni Pityu ).Az új kiíráshoz,és a köv.szezon megvalósításához sok sikert kerusznak ,és az illetékeseknek.Szerintem Mol liga játékban sokat nem lépett előre a múlt szezonéhoz képest(legjobb erőmérő erre a tavalyi és idei p.o meccsek a volán ellen)ennek fő oka az hogy van 3csapat amelyik játéktudásban kiemelkedik a többiek közül,majd jön erősen leszakadva a középmezőny. Az élcsapatok egész szezonban ( NL meccseket nem számoltam bele)az egymás ellen lejátszott kb 15-18meccsen kivűl nincsenek rákényszeritve hogy megszakadjanak a jégen.Ez a 15-18 tétmeccs (nem akarok ebelezni)erősen elmarad az ebel meccsek szinvonalától,ahol minden meccs éles és 3esélyes,ahol 60percen át kell hajtani.(persze itt is vannak rossz-gyenge meccsek)talán ha megoldható lenne valahogy az,hogy a MOl liga legjobb 4csapata minél többet játszon egymással .Szakmai szempontból egy Dab-Miskolc, Szereda- Brassó meccsnek több értéke van ,mintha a Steaua v. őőő más idén a mezőny végén szereplő csapat ellen játszanának fél gőzzel elérve 7-8gólós sikert.Lehetne pl egy alapszakasz ahol 2-2 kör után ketté válik a mezőny alsó és felsőházra (és minden csapat a saját kaszt beliek ellen játszhatna jópár meccset,és a maguk szintjén lenne izgalmas szoros a küzdelem)A jelenlegi létszámra gondoltam ezt,nem vettem bele esetleges slohokej,szlovák 2 ,újguineai 3 as csatlakozni vágyó csapatokat,mert 1 bizonytalan az indulásuk,2 a játékerejük sem behatárolható.Az sem ártana ha Mol liga szezonja nem érne véget ilyen hamar mint idén.Igaz ehhez az kell hogy ne legyen külön Magyar ob1 ,és Román bajnokság,hanem csak a Mol liga.Volán visszajöjjön,ne jöjjön a szezon végén?Csuka fogta róka helyzet.Ezt döntsék el a klubvezetők,bár az öreg azt nyilatkozta jövőre nem indul a volán az ob 1 ben.Bár addig még sok adó befolyik az államkasszába ,és akár 7centit is haladhat a 4es metró fúrópajzsa.

F. Kapus 2012.04.23. 23:44:42

@KCs:
1. 4,5 éve a zavarkeltés a blog célja, végre rájöttél, te vagy az utolsó.
2. Kerusz született kommunista, több mint két évtizedig zabálta a kenyerüket.
Ebből következik: vele iratunk meg minden ilyen rafkós kérdéslistát, amelynek a végcélja, mint azt a vak is láthassa, hogy mire mindenki végigolvassa, Volán-szurkolóból Kohász-szurkolóvá változzon.

Na de tényleg, most hogy újra átnéztem, a hideg futkos a hátamon. A legkeményebb ávós tisztnek nem jutott eszébe ilyen brutális kérdés az Andrássy úti pincében: "A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak évi hány mérkőzést kell játszaniuk?"

Bár a játékvezetők esetében igazad van. Át is esik az egyöntetűen nyilván nem támogatott ligaelnök a ló túlsó oldalára - de mentségére legyen mondva, ez a sorsa minden egyöntetűen nem támogatott ligaelnöknek -, és már-már a goebbelsi propaganda módszereire hajaz pl. ez a kérdés is: "Szükségesnek tartják-e, hogy a felnőtt bajnokság legfelső osztályában és a Mol Ligában egységes játékvezetői testület jöjjön létre, egyszemélyi felelős vezetéssel, vagy maradhat a jelenlegi állapot, amikor a magyarországi és a romániai mérkőzésekre külön-külön testület jelöli a játékvezetőket?"

Lazlee 2012.04.23. 23:48:53

@F. Kapus: te egy keruszhoz hasonlatos köcsög kommancs lehetsz. de legalábbis náci.

Lazlee 2012.04.23. 23:51:24

@Lazlee: sőt, ne ide, hanem a régi törzshelyünkre, Iminek úgyis nosztalgiarohama volt múltkor.

F. Kapus 2012.04.23. 23:52:04

@Lazlee: Pont ez maradt le, bocs, én vagyok az Aczél János unokája, az időzítés nagymestere.
Elgondolkodtató valóban, hogy miért épp most került ki ez a cikk. Hát azért, mert a blog stábja mára józanodott ki a világbajnokság után. De egyesek már ennek sem tudnak örülni :)

exL:1 2012.04.23. 23:56:57

@F. Kapus: Bezzeg ha kannás bort ittatok volna ,ez a cikk sem jelent volna meg ma,hanem cirka 3 nap múlva.)

MeLa · http://www.heliforce.hu 2012.04.24. 00:02:18

@F. Kapus: akkor már csak az nem világos, hogy örömben vagy bánatban történt az alkoholizálás??? ;)

kerusz 2012.04.24. 00:13:55

@exL:1: Képzeld, akkor mi lett volna, ha szerda este nem hárítok folyamatosan azzal az átlátszó indoklással, hogy vezetek...

acs63 2012.04.24. 00:20:04

@KCs: A ligaelnöknek tényleg fel kellett volna tennie egy előzetes kérdést:
"A ligában szereplő csapatok mennyire tekintik fontosnak a liga jövőjét?"

... és csak azoknak a csapatoknak kiosztani a kérdőívet, akik prioritásként tekintenek a liga jövőjére.

acs63 2012.04.24. 00:24:46

@acs63: Egy kicsit félrefogalmaztam. "Csapatok" helyett a tágabb "résztvevők"-et kellett volna írnom, az magába foglal mindenkit.

csatoimi 2012.04.24. 06:31:23

KCs beírását úgy kell kezelni, mintha meg sem történt volna.

benö51 2012.04.24. 06:58:51

@F. Kapus: Szerintem meg Festett Bádog Lajos fia vagy ,az van ráírva, hogy Soproni és minden opennél sziszeg.

Uteapu 2012.04.24. 08:15:58

@csatoimi: Jó, jó de megtörtént.

leonov 2012.04.24. 08:39:00

KCs-Ez vicces volt. Mitől félsz?

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2012.04.24. 08:59:02

@leonov: hat attol hogy neadisten elmulik az az ido amikor eleg ha 1 ember az asztalra csap, es mindenki terdre esik.

@F. Kapus: nekem mar a szloven meccsen feltunt h valami nincs rendben veled, artikulatlanul uvoltoztel, raztad magad, mutogattal... :P

szanisz 2012.04.24. 09:08:14

ez a cikk maz anarchiakeltés netovábbja..Pofátlan kérdések: )

Uteapu 2012.04.24. 09:08:20

@KCs: Mi indított erre? Az esetleges dominanciátok várható elvesztésétől való félelem, vagy más?
Konkrétabban fogalmazva meg, mint Te a végén. A fentiekből kiindulva, Liga elnök szeretnél lenni?

Mellesleg, elég baj, hogy ilyen kérdések,(jogosan) egyáltalán felmerülhetnek.

F. Kapus 2012.04.24. 09:29:24

György, nem János, elnézést, ezekkel a sokszámú királyokkal mindig gondjaim voltak

@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!: Ráléptem a betápkábelre, te meg röhögtél rajtam, ahelyett, hogy segíteni indultál volna...

@exL:1: hát ha kanás bort ittunk volna, akkor még ma is KCs unga-bunga partijairól írnánk a blogon :)

@MeLa: Alapból. Az komoly volt, hogy mire a parkolóból eljutottunk a vámraktárig (Madonna-szekér), a Satti71 által biztosított 1 négyzetméter dobozos Ciuc-nak a harmada lecserélődött, folyamatosan megállítottak magyarok és szlovénok, hogy cseréljünk, így a végére volt jó sok fajta ampulla :)

Thomas_AV 2012.04.24. 09:49:50

@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!:
F. Kapusról azthittem azon a meccsen ,hogy ráugrik a Jeti Verda tetejére és begyújt egy görögtüzet ;)
! ungárise vírcsaft vót! :D

amúgy nem kevés kérdés lett feltéve a cikkben, gyorsan könyvelek is itt a MOL-nál vmi okosat, hogy olcsóbb legyen a benzin , na meg a kedélyek is megnyugodjanak. ;) :D

check 2012.04.24. 10:01:09

@KCs: Látom jól ismered a módszereket, nyilván van, ahol évek óta rutinszerűen alkalmazzák...

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2012.04.24. 10:06:27

@F. Kapus: ne is mond, multkor is mekkorat basztam a Pisti hatara a szivlapattal, pedig csak a kavicsot razta ki a szandaljabol... azota nem tudom eldonteni h 380 vagy valami mas.... :P

check 2012.04.24. 10:06:33

@F. Kapus: Bazzze majd hanyattestem a röhögéstől :DDDD

moszkvicssluszkulcs 2012.04.24. 10:25:00

@kerusz: azt olvastam -kiverni- megyek szemészhez...

ultra viola 2012.04.24. 10:37:23

Azért csak nem tiltottátok ki K.Cs-t... :)))
- K.Cs!!! K.Cs. jelentkezz! :))
Tudom, nagy népszerűségnek örvendek a törzsgárda tagjainak körében, de akkor is leírom a véleményem! :)) A néhány égbeszökő vérnyomásért előre is elnézést kérek!
Köszönet érte, hogy a blogos fórum megszűnése után megteremtettétek a lehetőséget, hogy a magyar jégkorong szimpatizánsai valahol véleményt nyilvánítsanak a neten. De úgy gondolom, ennek csak akkor van értelme, ha a tiétekkel nem egyező megnyilvánulásokat is kellő tisztelettel tudjátok fogadni. Még ha - mivel más szemszögből íródott - szerintetek hülyeség is... (Amúgy lehet, hogy az is!) Természetesen ennek alapfeltétele, hogy normál hangnemben íródjon.
Máskülönben előbb-utóbb egy baráti társaság rajongói oldalává avanzsálódik a fórum. Egy fórumot a véleménykülönbségek tartanak életben és ha minden nektek nem tetsző hozzászólót parkoló pályára helyeztek, a fórum nem funkcionál.
Tapasztalatból írom amit, mert az elmúlt években néhányszor ki lettem tiltva, pedig soha nem írtam se uszító, se obszcén, de még trágár szavakat se! Csupán azért, mert szerintetek - bár minden hozzászólásomat tényekkel tudnám bizonyítani - valótlanságokat írtam. Higgyétek el, van élet a sövényen túl is! :)
Azért mert számunkra ismeretlen érdekek miatt, nem szeretnétek konfrontálódni egyes prominens személyekkel, nem biztos, hogy helyes út a vélemények ezúton történő befolyásolása! Vagy blogként kell üzemeltetni a fórumot!
Ezen irományom egyetlen célja, hogy a fórum minél tovább üzemelhessen... fórumként!

F. Kapus 2012.04.24. 10:49:24

@Iceblack: Hadd legyek az ördög – jelen esetben ezen kommenthalmaz – ügyvédje. Irományod alapján azt feltételezem, nem olvastad, vagy ha igen, nem értelmezted KCs kommentjét.
Merthogy abban semmilyen vélemény, meglátás nem szerepelt, sem sövényen innen, sem azon túl. Egy valami volt benne: rágalmazás. Egészen pontosan Keruszt és engem vádolt meg azzal, hogy bizonyos csapatok, érdekkörök szócsövei vagyunk, az ő utasításaik szerint, a kedvükre cselekszünk, időzítgetünk, hangulatot szítunk és zavart keltegetünk, és ha jól értem, hatalmi-politikai célok eléréséhez szolgáltatunk eszközt. Mindezt a magyar jégkorong érdekei ellenére, egy jól meghatározható csapat ellenében csináljuk, rafináltan, előre mindent eltervezve.
Már bocs, de semmilyen ötlet, vélemény, álláspont nem jelent meg KCs kommentjében azon kívül, mint hogy a blog kapja be és Kerusz meg húzzon el a retekbe.

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2012.04.24. 10:51:20

@Iceblack: szerintem meg senki nem mondta azt, h KCS nem irhatja le a velemenyet... es azt sem hogy nem valaszolhatna ha akarna

en is leirtam anno egy bizonyos magyar jegkorongozorol a velemenyem, es vallatam hogy ezert anyukam csuklani fog

persze lehet olyat is h mindenki szeret mindenkit, es viragokkal cirogatjuk egymast, csak az a baj h az LSD mar illegalis...

acs63 2012.04.24. 10:53:31

@Iceblack: Hát...engem nehéz lenne F.Kapus-rajongóként meghatározni. :-)
Azért - viszonylag - szűk a törzsgárda létszáma, nagyjából ismer mindenki mindenkit, tudjuk egymásról, hogy miLyen érdekek mentén szól hozzá.
Ebben a miliőben furcsa (az ismert nickkeknek) naiv semlegesnek mutatkozniuk. :-P
(Részemről csak ez volt a gond.)

acs63 2012.04.24. 11:02:17

@F. Kapus: Ne mosakodj, itt (F. Kapus 2012.04.23. 23:44:42) már bevallottad!
Most már hiába állítod, hogy csak kényszer hatására ismerted be. :-)

ultra viola 2012.04.24. 11:03:35

@F. Kapus: :))))
Olvastam is, értettem is. 1 vélemény.
Van egy ideológiám:
Nem szerethet mindenki!
Ezt ti is a magatokévá tehetnétek, mert ha valaki közszereplő - márpedig ti azok vagytok - annak el kell tudnia fogadni, hogy nem mindenki rajong azért amit csinál. Ennyi erővel én is vádaskodtam, csak finomabban! :))
"Azért mert számunkra ismeretlen érdekek miatt, nem szeretnétek konfrontálódni egyes prominens személyekkel"
De hidd el, a kitiltás tényéről alkotott személyes tapasztalataimat nem véletlenül írtam. Nem tudom, K.úr ki lett-e tiltva, de célravezetőbb lenne jelen esetben elmagyarázni, hogy a hozzászólása nem tükrözi a valóságot, mint kitiltása után gúnyolódni. Még ha vicc kategória is a kommentje...

@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!: "persze lehet olyat is h mindenki szeret mindenkit, es viragokkal cirogatjuk egymast"
Néha úgy tűnik, azt jobban szeretnétek! :))

Lapke76 2012.04.24. 11:07:08

@F. Kapus: Már csak azt nem értem, most akkor a DAB vagy a Volán szekerét nyomjátok. :)
Más csapat ugye nincs... ;)
Bár ahogy nézem UTEapu megszólta KCs-t, akkor tuti DAB :)))
@Iceblack: Lehet így is értelmezni dolgokat, én inkább azt mondanám, hogy van egy baráti társaság aminek eléggé egybeesik a véleménye.
Viszont elég sokan ott vannak Volán meccsen, csak a magyar jégkorong érdekeit máshogy látják, mint mi, Volánosok. Én ezzel nem látok problémát, KCs pedig tényleg erősen támadott sztem. Szíve joga, de visszalőnek, és erre is számolni kell.
Magával a cikkel pedig szerintem semmi baj, a nyilvánosság szerintem jó dolog, a kérdések azért nem úgy lettek feltéve mint a népszavazásokon szokás.
Én is inkább azt választanám, hogy minden csapat vezető, Almássytól Ocskayig(remélem stimmel az ABC:)) nyilvánosan elmondaná, hogy mi a véleménye. Aztán leülnek a bizottságban és megbeszélik, hogy ki miben tud engedni, mit fogad el a másiktól, ezt nem kell látnunk hallanunk, utána pedig kiáll mindenki, és azt mondja, hogy ez lesz, így döntöttünk közösen, és ez lett a legkisebb közös többszörös.

ultra viola 2012.04.24. 11:08:43

@acs63: "Ebben a miliőben furcsa (az ismert nickkeknek) naiv semlegesnek mutatkozniuk."
Nyilván, de nem árt törekedni rá... még ha oly' nehéz is.
A legtöbb dolog fekete vagy fehér! Felesleges keresgélni a köztes színárnyalatokat...

ultra viola 2012.04.24. 11:11:25

@Lapke76: Sajnos ez még Ausztriában sem működik! Mint ahogy a példa is mutatja...

Lapke76 2012.04.24. 11:14:00

@Iceblack: Sőt az IIHF-ben sem, lásd Hári esetét a titkos szabállyal, de ettől még mi lehetünk(ál)naivak, és optimisták. :)

acs63 2012.04.24. 11:18:13

@Iceblack: Lószerszámot. A dolgok mindig árnyaltak. Fekete-fehér ábrázolás kizárólag a mangákban van. Még a legsötétebbnek is lehet némi igazsága. (Ha tudod, mi mozgatja pl. ígyalakult-at, akkor már helyén is vannak a dolgok és még akár lehet - némi - igaza is.)

F. Kapus 2012.04.24. 11:19:49

@Iceblack: Akár a halál bármit is elmagyarázni K. úrnak, aki egyébként nyilvánvalóan nem lett kitiltva. Simán elfogadom, ha valaki nem kedveli, amit csinálok, mint ahogy azt is, ha valaki nem ért egyet, mi több, ki nem állhat. Te meg fogadd el, hogy ha korrupcióval vádolnak, akkor rosszallásomat fejezem ki.

KCs 2012.04.24. 11:20:40

Köszönöm a felvetést, de nem vagyok kitiltva. :)

peterszky 2012.04.24. 11:22:09

@F. Kapus: Kár is tagadni, hogy a Fradi - Újpest szövetség kialakítása a cél.

F. Kapus 2012.04.24. 11:24:08

@peterszky: Már rövid távon. És hát nem véletlenül lóburgereztünk Zeléékkel egy nagyon nehéz este nem különb reggelén a Tivoli parkban :)

Uteapu 2012.04.24. 11:25:54

@Iceblack: Nem helyes kiragadni egy mondatot de: "Máskülönben előbb-utóbb egy baráti társaság rajongói oldalává avanzsálódik a fórum."
Ez valóban egy baráti társaság, még ha vitákkal is együtt.
Úgy vagyok, olvasva a KCS. hsz.-t, hogy egy,-legalább is számomra-, klub sovinisztának tűnő, érdemi dolgot meg sem említő, kellően át nem gondolt, indulatos reakciót láttam.
Az ilyen nem vitaalap, hanem rossz értelembe vett ortodoxia.

F. Kapus 2012.04.24. 11:25:57

@F. Kapus: Ezt a kegyetlen kérdést pl. ha jól emlékszem, éppen a Vasas-érdekkör nyomására helyeztük bele a cikkbe: "Ha van külön magyar bajnokság, akkor az idény közepén a Mol Liga rájátszásából kiesett csapatok milyen módon tarthatók játékban?" :)

KCs 2012.04.24. 11:27:17

@F. Kapus: Ki vádolt korrupcióval?

gogosz 2012.04.24. 11:28:43

Régi idők szellemét idézi az, hogy nem szeretjük a tiszta vizet a pohárba. De minek minősítsük azt, hogy a más poharába nem szeretnénk tiszta vizet, miközben a mienkben bor van?

Aknamunkára számítottam Kerusz ellen, mert túl elkötelezett a hazai bajnokság felemelése mellett, de ilyen nyílt támadásra nem gondoltam. Arra jó volt ez a bejegyzés, hogy nyitva tartsa mindenki a szemét. Egyébként Kerusz nyers stílusát nem szeretem, de attól még maradhat ligaelnök. Felőlem...

KCs 2012.04.24. 11:30:55

@Uteapu: Igazad van, én az eljárás visszásságaira igyekeztem rámutatni, a tartalmi kérdésekhez nem szóltam hozzá. Amúgy a hozzászólásom ezen elemeire nem érkezett senkitől sem érdemi reakció.

A kérdésem ugyanaz: a Mol Liga elnöke milyen alapon lépi túl a hatáskörét és avatkozik bele az illetékes tetületek döntéshozatali fórumainak tematizálása révén az OBI és a játékvezetés kérdéseibe?

F. Kapus 2012.04.24. 11:31:13

@KCs: Te. A cikket én írtam, én időzítettem, én raktam ki.
De pont most akartam jelezni mindenkinek, hogy történelmi példák is mutatják, mi ketten nem tudunk akkorát rúgni egymásba, hogy ne dumálnánk bármikor szívesen a jégkorongról, amikor találkozunk. Ez ezúttal is így lesz.
És OK, tartom a szám, az unga-bunga parti részletei továbbra is tabu tárgyát képezik :)
Részemről befejeztem, mindenkitől elnézést.

Uteapu 2012.04.24. 11:32:23

@Lapke76: Most már kell vennem egy DAB mezt.:)

KCs 2012.04.24. 11:35:56

@F. Kapus: Szeretném én is egyértelművé tenni, hogy tisztelem az elkötelezettséged a magyar hoki iránt és a munkát, amit ezért végzel. Talán éppen ezért leszek indulatos, amikor azt orrontom, hogy a blog cikkei - akaratlanul is akár - ilyen hatalmi-politikai játszmák részei lehetnek.

Köszönöm, hogy bízhatok a diszkréciódban :)

Részemről én is lezárom a témát. Bocs, hogy dobtam egy kavicsot az állóvízbe.

leonov 2012.04.24. 11:39:51

Pedig a kérdések tök egyszerűek.
Le is van írva hogy, kábé az összes felvetődött már a szezon folyamán.
Egy dolog, ami KCs-t motiválhatta abban, hogy ezt a bekötött szemű kirohanást összekalapálja.

Ő talán valóban úgy látja, hogy Kerusz próbál nagyobb teret kapni a honi hokiban. Ez már valóban sérthet érdekeket, ám szerintem ez abszolút nem baj. Azt talán csak a legelvakultabb fehérváriak nem látják be, hogy ha nem is a legmagasabb színvonalú a MOL-liga, attól még a legfontosabb a Magyar hokinak. Ez adja a bázist, az utánpótlás nagy részének célját (mert ugye nem mindenki játszhat Fehérváron), a látható meccsek nagyon nagy százalékát és ezzel a legtöbb nézőt Magyarországon. Jó törekvés szerintem, hogy az évek óta langyosan fövögető kásába valaki, vagy valakik bele akarják tenni a fűszereket és lassan szeretnék átrakni a nagyobb platnira, hogy most már rotyogjon. Rotyogjon, mert így nagyon lassan fog elkészülni, ha nem kozmál oda véletlenül.
Egyébként is jó ha tisztába teszik ezeket a kérdéseket. Sőt tisztába kell tenni! Persze van benne olyan kérdés, ami számomra is másodrangú.
Az, hogy kik fogják a kérdéseket megválaszolni és mi lesz a válaszuk, az legalábbis érdekes.

Amennyiben sikerül a MOL-ligát kibővíteni, akkor, ugyan a válogatott nagy részét még a Fehérvár adja továbbra is, de a honi hoki még erősebben fog kötődni a nemzetközi ligához.
Ez a fejlődés útja.

Szerintem.

vaze 2012.04.24. 11:40:45

@KCs: attól, hogy te azt feltételezed, hogy rosszindulatú, részrehajló, miegyébszar lesz az eljárás, attól az még nem lesz, pláne, hogy ennek javarésze még előttünk áll. miért feltételezed pl. hogy a kérdések olyan sorrendben lesznek megtárgyalva, hogy a csontok kerülnek előre, azt ha mindenki elfárad, benyomják a fontosakat? És hogyan kéne önmagát (szerintem) be nem teljesítő jóslatokkal érdemben foglalkozni.

acs63 2012.04.24. 11:47:16

@KCs: Kerusz biztos válaszol majd, addig én tennék fel Neked egy kérdést:

Miért tekinted egy ligaelnök kérdéseit hatásköri túllépésnek?

A helyében én is érdeklődnék, hogy kitől, mire számíthatok a továbbiakban. A hatáskör túllépéséről akkor lehetne szó, ha feltételeket szabott volna a felvetett kérdésekben. (Szerintem.)
Aki akar válaszol, aki akar nem, válaszát nyilvánosságra hozhatja, vagy köthet titokban háttéralkut.

1 drukker 2012.04.24. 11:49:56

A partvonal kinti részéről kérdezném, hogy technikai kérdések miért nem merültek fel. Videóbíró, netes online közvetítés, videó tár létrehozása és esetleg egy egy mérkőzés utólagos megtekinthetőségének lehetősége.

Egyébként minél előbb kezdik el szervezni a bajnokságot(kat) annál valószínűbb, hogy jobban rá lehet készülni, kevesebb lehet a kapkodás.

KCs-nek: Ha illetékes vagy valamilyen módon, nem kritizálni kellene, hanem elősegíteni azt, hogy minden csapat jó szájízzel tudja teljesíteni a következő versenyévadot. Az én megítélésem szerint az anyag egy gondolat ébresztő és sehol nincs az leírva, hogy egy délután döntést kell hozni. Az meg természetes, hogy ha még újabb kérdések merülnek majd fel senki sem fog esetleg azonnal dönteni.

Mindenkinek jó munkát!

Uteapu 2012.04.24. 12:04:48

@KCs: A ligaelnökkel kapcsolatban acs63 kérdése szerintem jogos.
Évek óta fel kéne kavarni az álló vizet de ezt pont onnan mondod? Csak a stílszerűség kedvéért, nem a palánk mellől dobtál be most korongot a bulihoz?

Raon 2012.04.24. 12:14:52

A tények világában élünk.
Tény, hogy amit Iceblack említett, ezen az oldalon (is) létező jelenség, hogy akik jóban vannak egymással, azok összezárnak.
Tény az is, kár lenne tagadni, hogy ezen összezárásnak sokszor nem feltétlenül van racionális oka, és ha a Volán ellen kell akármilyen kérdésben összezárni, az egyeseknek valahogy jobban csúszik, mint bármilyen más, pozitív értékek mellett kiálllni. Kár is lenne tagadnom, hogy pl. én Volán szurkolóként ezt sokszor nehezményeztem, pláne ha adott esetben nem tűnt se korrektnek, se indokoltnak.

Ugyanakkor az is tény, hogy amíg nem szűnnek meg az olyasféle típusú megnyilvánulások, mint amilyeneket Kcs ide írt, addig sajnos valahol teljesen logikus és érthető reakció, ha a hazai jégkorongszerető közönség egy jelentős része élből összezár a Volán ellen.

Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy ha egy csapatnak ilyen szurkolói vannak, akkor nagyon nincs is szüksége ellenségekre...

Kcs:
Tudod, hogy szándékosan sosem csesztetnélek, pedig az esetek többségében riktán szoktunk egyetérteni. De próbáld megérteni, hogy itt te most nem kavicsot dobtál az állóvízbe, hanem odahánytál a mi kis koszos szállodánk aulájába, és utána még rá is vizeltél egy nagyot.
Miután én többször beszélgettem veled efféle dolgokról, én érteni vélem, hogy a te speckós világnézeted mit akart ebből kihozni (és az nem feltétlenül lenne rossz dolog, lenne értelme beszélni róla), de próbáld már megérteni, hogy aki nem beszélni jól magyar nylv, az ne akarni magyartanár funkcionálni, mert annak mindig csúnya vége van.

Ezeket a dolgokat sokkal körültekintőbben kellene megfogalmaznod ahhoz, hogy az emberek a lényegi mondanivalóddal és ne a "bazdmeg" résszel foglalkozzanak.

És hát nem tudom, feltűnt-e, de az egész jégkorongblog és a nyomában született jégkorong közösség arról szól, hogy ellenfél, nem ellenség. Ehhez viszont az kell, hogy bármilyen megnyilvánulás esetén a mellérendelő viszony legyen az alapértelmezett, tehát semmi vélt vagy valós erkölcsi fölény, hanem normális, partneri, beszélgető viszony.

Ez pláne tőlünk várható el joggal, nem gondolod? Mert elő lehet itt adni, hogy a fáraó méla undorral lekurjant a rabszolgákhoz, de ha tegyük fel mondjuk most igazad is lenne, szerinted ennek komolyan lenne bármi értelme?

Azt meg csak csendben jegyzem meg, hogy ha a Volánosok nem akarnak hülyét csinálni magukból, nekünk meg aztán pont másképp kellene látnunk ezt a kérdést, hiszen klubszeretet ide vagy oda, mi is pontosan tudjuk, hogy voltak olyan dolgaink, amelyeket a legkiválóbb diplomáciai érzékkel és irodalmi vénával sem lehetne kimagyarázni. Lehet úgy tenni, mintha a Volán lenne a tökéletes elitmintaklub, de mindketten tudjuk, hogy nem az - maximum arról lehet szó, hogy a lehetőségekhez képest mi egész előre tudtunk menni a szimpla talpon maradás helyett. Szóval lehet itt erőből érvelni, de kérdem én, mire fel? És mi értelme? És mi haszna van a nyilvánvaló károkozásai mellett?

Ami a kérdéseket illeti: szerintem ezek jó kérdések. Persze ennek az egésznek én is csak úgy látnám értelmét, ha ez akkor következetesen nyílt lenne minden: ha a klubok, klubvezetők álláspontja a kérdések kapcsán tényfeltéró cikkek formájában a nagyközönség elé kerülhetne. A kényes témák kapcsán én mindig azt vallottam, hogy ez igen, így kell ezt csinálni. Bele a közepébe, nyíltan, hogy akit érdekel, az tudhasson róla. Semmit nem érdemes ehallgatni, susmusolni - minél fontosabb dolgokról van szó, a zártkörű módszer annál kevédbé működik.

KCs 2012.04.24. 12:22:26

@Raon: Attól tartok, valamit nem értesz. A Volán a sajtóban megjelent cikkek szerint nem akar indulni a Mol Ligában, így az az alapállásod, hogy én a Volán szempontjából mondtam volna, amit mondtam, teljesen téves.

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2012.04.24. 12:28:47

@KCs: vagy epp itt a bibi, hogy ezt a Volan nem teheti (jelen szabalyok szerint amin valtoztatni lehet bla bla) meg?

Raon 2012.04.24. 12:30:56

Ami pedig a cikket illeti, ha lehet élni egy javaslattal, a dolgok előbbre vitele érdekében érdemes lenne kigészíteni egy V. Marketing résszel is. Ez ugyanis nem csak a liga vezetés, de a klubok közös érdekel is lenne.

Szerintem alap, hogy egy komoly ligának legyen saját honlapja. Erre nyilván el lehetne költeni akárhány milliót, de megfelelő szervezéssel ez nagyon minimáluis áron is megvalósítható. Pláne ha a liga be tudná vonni azokat az embereket, szurkolókat, akik szívesen áldoznának erre a maguk idejéből. Ez megintcsak szervezés kérdése.

És ha már honlap, akkor a szimpla sablonok helyett (csapatok, tabella, statisztikák) érdemes lenne ebben is előrébb gondolkozni.
Ha a játék, a liga népszerűsítése a lényeg, a kulcs itt szerintem a közönség, a szurkolók minél nagyobb bevonása lenne. Ez az, ami ma nálunk vagy gyerekcipőben jár, vagy a klubok oda nem figyelése révén a surkolók mindent kitalálnak saját maguknak. De nyilván más lenne a dolgok vége, ha ezek a liga háttértámogatása révén valósulnának meg?

Mire gondolok? Ezekről többen, többször írtak már, így ezek kvázi nem is az én ötleteim, szimplán csak felidézem, amiket itt olvastam.
- videótár, ha van rá mód, összefoglalók
- hónap játékosa cím, játékos interjúval
- szurkolói szavazás az egyes posztok legjobbjaira az év végén
- ehhez kell egy ki szakmai tudás, de érdekes lehetne egy olyasféle játékos osztályozó rendszer kialakítása, mint amilyet az NS csinál a focisokkal (csak mondjuk annál hozzáértőbben - vagy inkább sehogy)
- Theutus remekül kitalálta az összefogás napját: ebből is lehetne rendszert csinálni
- a meccsek közötti szünetekben sokszor jól veszi ki magát az ilyen-olyan szurkolói játék (főként kapuralövés). Ebből is lehetne rendszert csinálni, hogy mondjuk minden fordulóban lenne egy kinevezett rangadó, ahol kötelezően lemenne ez a játék. Nem is feltétlenül a díj lenne a lényeg, a játék, a dicsőség sokaknak fontosabb.
- a szurkolókkal való szorosabb és hivatalosabb kapcsolattartást is érdemes lenne megfontolni, akár úgy, hogy az egyes klubok megbízott képviselői részt vehessenek a szurkolókat érintő ügyek megvitatásában

Ez persze még nem koncepció, csak egy tízperces gépelés, a részleteket ki kellene dolgozni. Kérdés, hogy Kerusz mit gondol erről, illetve ami talán fontosabb, van-e lehetősége efféle irányba elmozdulni.

Raon 2012.04.24. 12:35:20

@KCs: látod, pont ezért nem értem, mi szükség volt a bejegyzésedre. Erre írtam, hogy szerintem nem feltétlenül rossz, amit írtál, de ez így necces és könnyen félreérthető megfogalmazás.

Nézd csak vissza, amiket mások írtak: szerinted hányan vették ezt úgy, hogy ez a Volánt alapvetően nem érinti (ami egyébként még egyáltalán nem biztos ugye), és hogy te csak mint mezei szurkesz leírtad a véleményed?

Jelzem, hogy ha erre azt írod, hogy mindenki hülye, amiért félreértett, akkor az nem válasz. :)

Uteapu 2012.04.24. 12:41:02

@Raon: Egy pozitívuma már volt ennek az egésznek. Végre írtál és ennek én örülök!

eszel59 2012.04.24. 14:00:45

@Uteapu: Már a VB előtt és alatt is foglalkoztatott,hogy "de hová tűnt Damon Hill?"- illetve @Raon: ???

Lapke76 2012.04.24. 14:15:57

@Raon: @Uteapu: Ennyi +-t le se tudok írni. :)

Uteapu 2012.04.24. 14:42:30

@zele: Hát... ez a szín összeállítás nem tartozik a kedvencem közé, még ha máshogy is van csíkozva.:)

ati91 2012.04.24. 14:57:29

villach közben szépen erősít a ljubljanából :D

zele 2012.04.24. 15:02:36

@Uteapu: Hát nem vagy vele egyedül. :)

kiralyfi 2012.04.24. 16:21:56

@Uteapu: még csak most jutott eszedbe Dab mezt venni?:))))

Uteapu 2012.04.24. 16:37:55

@kiralyfi: Ha már ennyire besorolást nyertem a bikák közé, mondjuk jogosan, jobb későn , mint soha.Pedig nálam a szégyen pir is lila.:))

csiszi 2012.04.24. 17:51:21

@ati91: Lassan már csak Hughes és Lamoreux marad.

Ha már úgyis off:
Munro-ról és Joe-ról nincs hír?

kerusz 2012.04.24. 18:30:12

Fogok válaszolni mindenre, csak előbb sajtó alá rendezem a mai megbeszélés gyümölcseit..........

Vincenzo90 2012.04.24. 19:06:42

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy ha KCs véleményének nagyrészét, illetve egyes következtetéseit hülyeségnek is tartom, azért úgy gondolom, hogy van benne igazság, és van a kritikából mit tanulni. Bőven. Bár nyilván ezt nem kell magyaráznom, mert evidens.

A felvetést, hogy KCs ki lett volna tiltva nevetségesnek találom, bár nekem is vannak az utóbbi időszakban a működésünkkel kapcsolatos rossz érzéseim, de ez meg nem publikus téma. :) A lényeg, hogy fejtse ki mindenki bátran a véleményét, mert azért vagyunk itt. :)

budapestijeti 2012.04.24. 19:06:50

@kiralyfi: Várta az idei eresztést, de ha már így megbukott vele, mindegy volt. :)

benö51 2012.04.24. 19:37:10

@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!: Nagyon jól tudod, hogy én farm párti voltam mindig,de azt te sem gondolod komolyan, hogy egy kikényszerített Volán farmtól jobb lesz a MOL liga és a Magyar OB1.

Theutus 2012.04.24. 20:23:54

@Uteapu: egy Dab mezt kapsz tőlem ajándékba, csak azt áruld el hányas számmal kéred:)
@benö51: ebben igazad van, de szerencsésebb lett volna először egyeztetni, megegyezni, majd utána megszüntetni...szerintem
@Iceblack: a fekete/fehér v dualista világnézet túlságosan leegyszerűsíti vagy primitívvé teszi a dolgokat (pl hol marad a tolerancia?)

raon gondolatai közül - a teljesség igénye nélkül - mindenképpen említést érdemel az, amire senki sem reagált idáig, jelesül a Mol Liga marketingje>>>ezen a területen tényleg van mit javulni és a részt vevő csapatok maguk is profitálhatnának belőle, a szurkolókról nem is beszélve...ugye az csak álom, hogy lesz iphone és android alkalmazás is, amin nyomon lehet követni a fordulókat /én az iphone-t preferálnám, mert köcsög vagyok:P/
és tényleg kíváncsian várom, hogy ebben lesz-e előrelépés

Jégkorong 2012.04.24. 20:55:52

@KCs: „Több szempontból is érdekes ez a cikk.” – való igaz.
„Egyrészt az időzítése elgondolkodtató - vajon milyen érdekek szolgálják ennek a munkaanyagnak a kiszivárogtatását azelőtt, hogy a válaszok megszületnek rá?” – a munkaanyag nem szb. A kérdéseknek nem a válaszokat követően kell megszületni, hanem azt megelőzően.
„ Nem hiszem, hogy sokat tévedek, ha azt gyanítom, hogy ismételten a zavarkeltés a cél: annak biztosítása, hogy akármilyen döntés is születik, hosszas viták folyjanak a hokiközvéleményben arról, hogy miért nem máshogy lett.” – sokat tévedsz, de ez téged nem zavar. Gyanakvás és szándék között különbség van. Cél nem a zavarkeltés, hanem a csapatok érdekeinek egyik megnyilvánulási formája. Te is tudhatod, hogy a döntések előzménye, a döntés maga, továbbá annak következménye a többi csapatra is tartozik.
„2: A kérdéseknél is fontosabb egy bizottsági döntésnél a döntéshozatali mód.” – a módozatnál is van fontosabb, gondolkozz, rájössz. Elvakult vagy, nem tudsz, ezért segítek: a szándék előrébb való.
„Ősrégi szervezeti politikai eszköz, hogy demokratikusnak látszó kérdéseket teszünk fel, de a döntéshozatali módszert a kedvünkre befolyásoljuk.” – a korábbi döntések befolyásolásáról nem ejtenél néhány keresetlen szót ? A Volánon kívül is van élet, történetesen jégkorong, ergo van véleményük, amely adott esetben nem egyezik meg a ti véleményetekkel, és amelyeknek korábban már folyamatosan hangot adtak. Hegemónia, ismerős ?
„Ekkor a döntéstől sem kell félni.” – de igen, ismerjük mi is az erőviszonyokat.
„Nyilván a döntéshozatal módja jelen munkaanyagnak nem tárgya” – nem lehetséges.
„- innentől aligha kérdéses, hogy a felvető(k) erről markáns elképzelésekkel rendelkeznek, amely aligha ellentétes az érdekeikkel.” – :))))… Ennyire hülyének nézel bennünket ? Sajnos nem markáns…
„3: Szintén ősrégi szervezeti politikai eszköz egy bizottság elé annyi kérdés napirendre tűzése, amely eleve lehetetlenné teszi mindnek az alapos átbeszélését.” – ezek a kérdések részben már korábban is megfogalmazódtak a szövetségi üléseken, rágták eleget a csontot. Mivel most már nyilvánosan is elhangzottak, lehet előre készülni, konkrét javaslatokat előterjeszteni. Eddig is átbeszélték a kérdéseket, ez után is át fogják. Ezek az írott kérdések nem fogják ellehetetleníteni az üléseket. A Volán korábbi döntése viszont közrejátszhat sok mindenben.
„Innentől már pusztán a napirend ügyes meghatározásával elérhető, hogy például a számunkra kevésbé fontos témákon hosszas és parttalan vitával fárasszák ki magukat a tagok, miáltal a végén az időnyomás alatt a számunkra fontos kérdések már gyorsan átvihetők az érdekeink szerint.” – számunkra ??? Kevésbé fontos téma ??? Mi ez, Volán elnökségi ülés ??? A számotokra fontos kérdések eddig lassan, gyorsan de átvitelre kerültek az érdekeiteknek megfelelően. Remélem most nem úgy lesz minden.
„Ez alapján megnézve a kérdések sorrendjét, jól kirajzolódnak bizonyos háttérszándékok.” – mivel a honi bajnokság nem egy csapatos, értelemszerűen minden csapatnak van elképzelése, terve, bár mennyire is furcsa vagy hihetetlen. Igaz, eddig kevés eredménnyel tudták érdekeiket érvényesíteni, de nem adják fel.
„Összefoglalva: nagyon ügyes anyag ez,…” – valóban az, a bajnokságokban érintettek kérdéseit tartalmazhatja.
„rég látott módon professzionális eszköz bizonyos hatalmi-politikai célok eléréséhez,…” – a Volántól tanulták, jó úton haladnak.
„e tekintetben tanítani való.” – ismert tananyag a jégkorongos társadalomnak, minden csapat megtanulta, ezért áll szándékában módosítani, változtatni. Fehérvár nem Magyarország.

„Én a ligaelnök felé egyetlen kérdést tennék csak fel: a Mol Liga elnöke milyen alapon lépi túl a hatáskörét és avatkozik bele az illetékes tetületek döntéshozatali fórumainak tematizálása révén az OBI és a játékvezetés kérdéseibe?” – látom igen jelentős problémát, fejfájást okoz az, hogy valaki összefoglalta a szezonban megfogalmazódott kérdéseket. Nem csodálkozom, hogy mindez kényelmetlen…

„Azt gondolom, a korrekt eljárás az lenne, ha a ligaelnök egyetlen kérdést tenne fel nulladik szinten: él-e felé a jelenlevők egyöntetű bizalma?” – nulladik szinten ???? Kérjetek bizalmi szavazást az emeleten !
„Ha igen, napirendre jöhetnek a kérdések. Ha nem, akkor viszont...” – le kell venni napirendről.
Mellesleg egy egyetemi tanárnak lehetnének önálló gondolatai is ! Javaslom beszélgess több embertársaddal, ne csak Gáborral ! Akkor talán megérted a nép hangját…

Jégkorong 2012.04.24. 21:34:49

@Theutus: kiváncsi vagyok hogyan döntött ma az elnökség...

Tillasz 2012.04.24. 21:58:43

@Iceblack:
Pedig sajnos elég sokszor írsz olyat, ami nem fedi a valóságot! (Főleg női hoki ügyében.) Bár mostanában egyre több elfogadható nyilatkozatod van.
@F. Kapus:
Te ICA vagy, annyiszor van a mezedre írva.:-)
@sokaknak:
Fura, hogy a megjelent kérdőívre 3 ember adott válasz múlt csütörtökig.
@KCs:
Számodra nem fura, hogy az SAPA Fehérvár AV 19 vezetője újságcikkben közli mit is fog csinálni a következő szezonban?
Ezeket azért írom, mert azok közé tartozom, akik támogat(tam)om az egyesület törekvéseit. De nem mindenben.

Berings 2012.04.24. 22:03:20

@Raon: + illetékesek. Honlapügyben mindenesetre jelentkezek önkéntesnek, persze csak ha szükség van rá. Még egy komolyabb (profi megjelenésű) site is megvalósítható csak a tárhely és a domainnév árából, ha van elég segítőkész ember. Ha pedig egy tárhelyszolgáltató még szponzorálná is az egészet, megúszható 0 Ft-ból.

Theutus 2012.04.24. 23:06:16

@Jégkorong:nekem is furdalja rendesen...attól a pillanattól kezdve, hogy KZ elég bornírt hangnemben "üzent" Ocskaynak az nsben
hamarosan kiderül

Theutus 2012.04.24. 23:07:48

@Jégkorong: de ráérek megtudni holnap a történteket, így felszabadultan tudom ünnepelni a Cannibals bajnoki címét:)

ati91 2012.04.24. 23:13:07

@csiszi: hát nem tudom én ezt a kapust elnézném a volánba is ha már itt tartunk :)

Vincenzo90 2012.04.24. 23:48:35

@Tillasz: interjú, meg újságcikk nem ugyan az. az meg a másik, hogy ha az ember olyan bejelentést tesz, amire száz éve mindenki vár, akkor nem számít rá, hogy hirtelen mégis negatív a fogadtatás...

kerusz 2012.04.25. 01:04:59

@KCs: Szia, KCs!

Az van, hogy én nemcsak MOL Liga elnök vagyok, hanem OB I-es Liga elnök is. Szerintem ebbéli minőségemben jogom van megkérdezni az OB I-es csapatokat és a Szakmai Bizottságot, hogy miképp vélekednek a bajnokság szervezésével kapcsolatos alapvető kérdésekről. Ha úgy tetszik, szerintem jogom van tematizálni az OB I-es ligaülést.

Hogy a Szakmai Bizottságot megkérdeztem? Hát persze, hogy megkérdeztem. Mégis, mire lenne való a Szakmai Bizottság, ha nem arra, hogy alapvető szakmai kérdésekben állást foglaljon, döntések meghozatalához szakmai véleményt mondjon, támogatást adjon. Márpedig például az, hogy hány meccset is kell játszani az első osztályban, az részben szakmai kérdés is.

Hogy miért hívtam meg az OB II-es csapatok közül azt a hármat, amelyik jelezte, hogy érdekli esetleg az OB I (azaz miért tematizáltam az ő fórumaikat is)? Mert az ő bőrükre is ment a játék, egy csomó eldöntendő kérdés automatikusan őket is érinti.

Hogy miért kellett ennyi kérdést megbeszélni? Mert elég sok komoly döntést kell meghozni gyorsan ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön a következő szezon előtt. Mondok is egy konkrét példát erre. Három csapat gondolkozott azon, hogy mi lesz a junior bajnoksággal, mi lesz az OB I-gyel, OB II-vel, mert ettől függ, hogy mihez kezdjenek a lassan felnövő játékosaikkal és hol akarnak indulni. Namármost, lehet, hogy szerinted ezek nem fontos kérdések, de szerintem meg igen. És mivel egyelőre én vagyok a ligaelnök nem pedig Te, így én vagyok abban a helyzetben - ahogy ezt nagyon helyesen megállapítottad - hogy tematizáljam a liga napirendjét. Ha ez neked diktatúra, akkor sajnálom. Egyebekben pedig lehet másnak is javaslata a napirendre, de nem volt.

Vissza a kérdéseimre. El kellett tehát kezdeni rendszerben gondolkozni, ahol minden érintett csapat kiteríti a lapjait, elmondja a szándékait, egyáltalán, beszél a másikkal. Bármilyen hihetetlen, ilyen talán még sosem volt a magyar jégkorongban. Érdekes módon egyetlen résztvevő sem neheztelt azért, hogy ez az alkalom létrejött. Szerintem egyáltalán nem baj, hogy Volántól a Szegedig mindenki egy asztalhoz ült és és elmondta a véleményét arról, hogy mégis hogy lehet összerakni a felnőtt bajnoki rendszert, miközben a lélegeztetőgépen tartott junior bajnokságot is lassan újra kell építeni. Jönnek a játékosok alulról, és bizony, már Debrecenben meg Szegeden meg az MTK-nál is probléma, hogy mit kezdjenek az ifiből kiöregedő pár (de nem egy csapatra való) játékosukkal. És ez egyre fontosabb kérdés lesz hamarosan, tehát készülnünk kell rá.

Az időzítésről. A Szakmai Bizottság a kérdéseket április 4-én kapta meg. Az összes többi, a mai ülésre meghívott csapat, személy pedig április 7-én. Aznap azt is jeleztem, hogy a felnőtt VB-t követő héten ezekről a kérdésekről összevont ligaülést tartunk, azt is jeleztem, kiket hívok meg erre. Arra gondoltam, hogy a bajnoki rájátszások, illetve a világbajnokságok alatt nehéz lenne ebben a körben maradéktalan létszámban összejönnünk, a felnőtt VB után viszont menni fog. Így is történt, legnagyobb örömömre.

Hogy miért kellett ezekben a kérdésekben sürgősen javaslatokra jutnunk? Még véletlenül sem a ligaelnök kedvéért. Viszont a meghívottak közül többen jelezték, hogy gyorsan dönteni kellene mindezekről, mert el kellene kezdeni a felkészülést a következő szezonra mindenkinek, és jó lenne tudni, mire lehet számítani. Nekem méltánylandó kérésnek és érvnek tűnt ez, ezért elfogadtam.

A döntéshozatal módja. Először is, nem értem, mit értesz azon, hogy egy kérdés demokratikusnak látszik. Különösen, akkor, ha a kérdés az, hogy hány meccset lenne jó játszani egy szezonban. Bármilyen hihetetlen ez Neked, nem voltak előzetes terveim arra, hogy mit akarok elérni és milyen döntéshozatali módszerrel. Leginkább arra vágytam, hogy válaszokat kapjak, tökmindegy, hogyan.

Kiszivárogtatás: Mint fentebb írtam, minden érintett hetek óta pontosan tudta, milyen kérdésekben várok választ. Ennek megfelelően nem a blog írásából értesültek minderről, nem derült égből villámcsapásként érte őket mindez valamely jól értesült embertől, tehát nem is tudom ezt kiszivárogtatásnak minősíteni.
Ilyen alapon az Országgyűlés tervezett napirendjét sem lehetne nyilvánosságra hozni azelőtt, hogy megszavazzák. Szerintem teljesen korrekt módon jártam el, több, mint két hete minden érintett pontosan ismerte, miről kérem a véleményüket, majd a ligaülés előtt tájékoztattam erről a (hokis) nyilvánosságot. Szerintem sokan örültek neki, mert gondolom, a hokis apukákat, anyukákat, nota bene, magukat a játékosokat is érdekli, mi fog történni abban a sportban, amelynek maguk is részesei. Érdekes, hogy amióta ligaelnök vagyok, ez így szokott történni, mégis most verte ki nálad ez a biztosítékot.

Zavarkeltés: Elég sok időt eltöltöttél a magyar jégkorong közelében ahhoz, hogy felismerd: előbb-utóbb minden döntésről kiderül, hogy meghozták, és utána remek és hosszas viták tudnak zajlani ezekről, ideértve azt is, hogy miért nem máshogy lett. Ebből a szempontból pedig szerintem kifejezetten üdvös és az átláthatóságot javítja, ha előre ismertek azok a kérdések, amelyekről így is, úgy is beszélni kell.

Végül, hogy miért hoztam nyilvánosságra a kérdéseimet? Azért, mert ahogy már fentebb is írtam, arra gondoltam, hogy a hokiban közreműködőket, továbbá a szurkolókat is érdekelheti esetleg, miről megy a répa a ligában és az MJSZ-ben. Mindig megkapjuk, hogy hülyék vagyunk, meg nem gondolunk erre-arra, meg gittegylet vagyunk. Gondoltam, ez egy remek alkalom arra, hogy a szezon során amúgy már ezerszer felvetett kérdések csokorba gyűjtése után megmutassuk, hogy képesek vagyunk érdemi kérdésekben is érdemi és értelmes párbeszédet folytatni egymással. Hogy a szövetségben, a ligában és a kluboknál nem kamarillapolitikát folytatva is lehet értelmes és előremutató dolgokról vitázni. Én elég régóta játszom a szabadidőmben "szervezetesdit". Azt hiszem, jó pár olyan dolog létrehozásában vettem részt, amelyekre joggal lehetek büszke. Azt tanultam meg ezek alatt az évek alatt, hogy amikor nem valami vagy valaki ellen kell döntéseket hozni, hanem valami közös érdek érdekében, akkor a nyilvánosság nemhogy káros lenne, hanem nagyon is hasznos.

Remélem, kielégítőek voltak a válaszaim.

Üdv.: KP.

benö51 2012.04.25. 07:25:16

@kerusz: Köszönöm a KCS.-nek intézett válaszodat, de jobban örültem volna , ha egy -két konkrétumot is írsz le az ülésről, ha már a sajtóanyag összeállításával végeztél.

F. Kapus 2012.04.25. 07:40:35

@Vincenzo90: Vinci, nincs könnyű dolgod, de majdnem rosszabb vagy, mint a KCs! :) Kopizd ide légy oly kedves azt az egy kommentet, amely arról szólt, hogy bárcsak ne lenne Volán-farm a Mol Ligában meg az OB I.-ben. Nem fog menni, mert ilyet senki nem akart. Sőt a többség szerette, hogy van. Amit a hokis közvélemény mindig is vitatott, és senki nem tudott igazán jó megoldást kitalálni az ügyében, az az EBEL-csapat csatlakozása a magyar bajnoki döntőbe. Az a bejelentés, amiről Tillasz írt, nem utóbbira vonatkozott, hanem a farmcsapat megszüntetésére.

kerusz 2012.04.25. 08:41:11

@benö51: Nemsokára olvashatod a konkrétumokat. Arra gondoltam, jobb helyen van az külön cikkben, mint egy kommentben.

jegib 2012.04.25. 09:32:52

És már kint is a cikk

jegib 2012.04.25. 09:35:37

Akkor fehérváron mégis lesz MOL ligás csapat, JEBEL és EBEL?

Raon 2012.04.25. 10:28:22

@Uteapu: @eszel59: @Lapke76: @Szoljanka: köszi srácok. :)
Kicsit eltemettek a negatívumok, kellett egy kis idő, míg megszabadultam tőlük.

Uteapu: láttam a Priemau-s megjegyzésed is, azt is köszi, rendes volt tőled (bár ezesetben tényleg jobban örültem volna, ha tévedek).

@Berings: jó látni, hogy vannak még segítőkész emberek. :)
Viszont az illetékes nem én leszek, hanem talán Kerusz, bennem csak felmerült az ötlet. Hogy lesz-e efféle kezdeményezés, azt (ha nem tévedek) csak ő tudja eldönteni.

Kerusz, biztos rengeteg dolgod van, de valamikor majd tudsz reagálni a marketinges ötletekre?
süti beállítások módosítása